גיל ההתבגרות מאופיין בשינויים רבים ועצמתיים כמעט בכל תחומי החיים: מראה החיצוני, קשרים חברתיים, יחסים משפחתיים, רמת הלמידה, שינויים הורמונליים ועוד. בעקבות תקופת מעבר ייחודית זו בין ילדות לבגרות בה הם מעצבים את זהותם, מתבגרים רבים חשים קונפליקטים פנימיים, עייפות, בלבול, דכדוך ולעיתים אף ירידה בדימוי עצמי ודימוי הגוף, פגיעה בתפקוד חברתי או לימודי ומחלוקות תכופות עם הוריהם. לא בכדי, הורים רבים חווים ומתארים את ילדיהם המתבגרים בתקופה זו כסוערים ובעלי מצב רוח הפכפך ("דרמטיים"), מרוחקים ("מתבודדים"), מתנגדים ("מרדניים") ובלתי מובנים.
בכל שנות עבודתי כמטפלת רגשית בחרתי להתמקד ולהתמחות דווקא בגיל ההתבגרות. הקסם שבגיל הזה נובע בעיני מכך שהוא טומן בחובו סיכונים ואתגרים רבים, לצד הזדמנות גדולה להטבה וצמיחה. זו תקופה דינמית בה מתבגרים עוסקים בשאלות זהות וחיפוש פנימי ובשל כך הם לרוב סקרניים ובעלי מוטיבציה לפתור את הקשיים המעיקים עליהם ועם הכוונה נכונה, הם עושים זאת ביעילות ובמהירות מפתיעה!
מניסיוני הקליני, מתבגרים כמהים וזקוקים למקום בו יחושו מובנים ובטוחים לבטא בפרטיות רגשות וחוויות שמביך או מאיים מדי עבורם לשתף בהם את הוריהם. כמו כן, מתבגרים מתמידים ומגיעים להישגים הרצויים בטיפול, כאשר הם חשים שכל מפגש מועיל ומקדם אותם לעבר השגת מטרותיהם.
לפיכך, לצד טיפול יצירתי ופסיכודינמי, אני משלבת טכניקות מעולמות הקואוצ'ינג (אימון), ה- CBT וה- NLP, כלומר, תהליך מובנה ותכליתי הכולל שינוי דפוסי חשיבה והתנהגות לא רצויים ומגבילים, מבט קדימה לעבר שינוי והעצמת המתבגר על ידי שיתופו בהגדרת יעדים ומטרות פרקטיים אותם הוא יכול לקדם עצמאית בין הטיפולים.
ילדים, כידוע, אינם מגיעים עם חוברת הדרכה. גם הורים "ותיקים" ומנוסים עשויים להיתקל בקשיים שלא הכירו עם ילדם הרביעי או החמישי. כל הורה יודע עד כמה מורכבת ומאתגרת יכולה להיות מלאכת ההורות ובתקופתנו נכון הדבר יותר מאי פעם.
ידע שנצבר מעשרות שנות מחקר פסיכולוגי מלמד אותנו שהשפעת ההורים על ההתפתחות הרגשית והחברתית ובניית האישיות של ילדם, הנה מרחיקת לכת וקריטית לתפקודם בהמשך החיים. לכן אני רואה את ההורים כסוכני השינוי המרכזיים והדרכת ההורים היא מבחינתי המרכיב החשוב והיעיל ביותר בתהליך הטיפול הרגשי במתבגרים, ילדים בכלל ובילדים צעירים בפרט.
ילדים מבלים חלק ניכר מזמנם בביתם ובחברת הוריהם ולכן מושפעים מהם מאד. לפיכך, חיוני שההורים ידעו לזהות נכונה את מקור אי השקט והקושי של ילדיהם. מרגע שהורים מבינים ומדייקים את האופן בו הם מתקשרים ופועלים מול ילדיהם, מתחיל להתרחש שינוי משמעותי לטובה בתגובות הילדים ובמצבם הרגשי וההתנהגותי והאווירה בבית משתנה מקצה לקצה. הדרכת ההורים מכוונת הורים לרמה גבוהה יותר של הקשבה, הבנה, זיהוי הצורך הרגשי של הילד ומספקת סל רחב של כלים ליצירת מציאות רגשית חדשה בבית.
הדרכת הורים בהנחייתי מבוססת על שיטה ייחודית אותה פיתחתי ודייקתי לאורך 15 השנים האחרונות: שילוב של ידע תיאורטי ומחקרי נרחב, עקרונות משיטות הדרכת הורים מובילות בארץ ובעולם וניסיון קליני ומעשי רב. ההדרכה מקדמת שינוי לטובה בטווח זמן קצר ונותנת להורים כלים מדוייקים, יעילים ויישומיים באופן מותאם אישית לצרכים ולמאפיינים המשפחתיים הייחודיים.
הדרכת הורים יכולה להשלים את התהליך הטיפולי של המתבגר (במקביל לטיפולים), או לעמוד בפני עצמה ללא מעורבות טיפולית של הילד (הדרכה להורים בלבד).
לפני שאנחנו הורים, אנשי מקצוע, חברים ובני זוג, אנחנו קודם כל בני אדם בפני עצמנו. כדי לתפקד באופן מיטבי בכל היבטי החיים, כולנו זקוקים למידה מספקת של איזון, תחושת משמעות ורווחה רגשית.
בתקופתנו ובתרבותנו התובעניות והמאתגרות במיוחד, אנחנו ניצבים לא אחת בפני מציאות ש"מוציאה" אותנו מהאיזון, ההקשבה והשקט הפנימי. הלחץ (סטרס) מקיף אותנו מכל עבר ומשפיע עלינו גם מבלי שנרצה. בנוסף לכך, החיים מזמנים לכולנו צמתים, פרשות דרכים בהן עלינו לקבל החלטות בעלות השלכות מרחיקות לכת על המשך חיינו וחיי הקרובים לנו ואנו מתקשים לדעת לאן לפנות.
טיפול רגשי מומלץ לאנשים בוגרים בכל הגילאים שחשים תקיעות, בלבול וקושי רגשי נקודתי או מתמשך.
טעות נפוצה היא לחשוב שבעיה ארוכת שנים לא יכולה להיפתר או שדרושות שנים רבות כדי לפתור אותה! בקליניקה שלי אני עדה לעיתים קרובות לרגעי תובנה שמגיעים ברגע אחד, נקודת מבט שמשתנה, דיוק ומיקוד בחשיבה ובהתנהגות, המביאים לפתרון מהיר יחסית למצוקות וקשיים שפגעו בתפקוד ובשמחת החיים של אנשים במשך שנים.
הטיפול הרגשי במבוגרים מבוסס על קשת רחבה של כלים טיפוליים המותאמים לאופי, לרצון ולצורך הספציפיים של המטופל ולשלב הרלוונטי בטיפול: החל משיחה רגשית (פסיכודינמית), טכניקות וגישות מעולמות ה CBT (טיפול מחשבתי התנהגותי), הקואוצ'ינג (אימון) וה- NLP ועד טכניקות מעולם הטיפול באומנויות.
אף פעם לא מאוחר מדי לצאת לדרך חדשה. מזמינה אתכם לפגישת היכרות והתנסות.